Czy jednorazowe zawsze jest zdrowe?

Szybkość życia w dzisiejszych czasach powoduje, że nad wieloma sprawami się nie zastanawiamy. Przyjmujemy niektóre rozwiązania za aksjomaty. Spieszymy się rano do pracy… Coffee to go? No jasne! Trzeba się obudzić! Łapiemy jednorazowy plastikowy kubek z kawą i biegniemy dalej. Wszyscy tak robią…

 

Czy myślimy o tym z czego pijemy? Czy na pewno te nasiąknięte plastikiem naczynia wystawione na działanie gorącego płynu nie szkodzą naszemu zdrowiu? Czy nic się z nich nie wydziela i nie trafia do naszego organizmu?

Tak chętnie korzystamy z jedzenia na wynos. Na obiad przynosimy do biura zupę i/lub drugie danie w styropianowym pojemniku, które szybko podgrzewamy w mikrofali. Łatwo, szybko. Często wydaje się taniej, ekonomiczniej. Nie poświęcamy cennych chwil z poprzedniego wieczora, żeby przygotowywać sobie coś na kolejny dzień. No i zmywać nie trzeba. Opakowanie ląduje w koszu, obiad za nami… Jak dużo i jak długo te plastikowe naczynia zalegają potem na śmietnikach i wysypiskach? A może trafiają nie tylko tam?

 

Takie czasy, produkujemy mnóstwo odpadów… A co, jeśli ten kubek na kawę i opakowanie na obiad są szkodliwe? Przecież korzystamy z nich niemal codziennie… Gołym okiem nie dostrzeżemy, że większość pojemników pod wypływem temperatury topi się. Często nie jesteśmy świadomi, że syntetyczne pudełka i opakowania uwalniają do żywności bardzo niebezpieczne toksyny.



Opakowania ze styropianu

Polistyren jest od wielu lat stosowany do produkcji jednorazowych talerzy, kubków na napoje oraz opakowań na podgrzane lub schłodzone artykuły spożywcze, a popularny styropian to w rzeczywistości nic innego jak spieniony polistyren.

Polistyren – również w postaci styropianu – zawiera, między innymi, dwie bardzo toksyczne i rakotwórcze dla ludzi substancje: styren i benzen. Mogą być przyczyną chorób nowotworowych u ludzi, w tym różnego rodzaju białaczek. Pod wpływem ciepła te toksyczne związki uwalniają się z polistyrenowego pojemnika prosto do żywności, z którą mają styczność i wraz z nią przedostają się do naszego organizmu.

Styropianu nie należy łączyć z potrawami zawierającymi tłuszcz, ponieważ może wówczas wydzielać toksyny, często zmienia też smak potraw.

 

BPA

Picie gorącej kawy z jednorazowego plastikowego kubka może przyczyniać się do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem. Niektóre czynniki, takie jak wysoka temperatura lub kwaśny odczyn napojów, mogą wpływać na ilość bisfenolu-A (BPA) oraz innych toksycznych substancji, które uwalniane są z plastiku i wraz z płynami przedostają się z naczynia do naszego organizmu. Chociaż obecność bisfenolu-A stwierdzono również w powietrzu, wodzie i pyle, to główne źródło ekspozycji na jego działanie stanowi w większości przypadków żywność i napoje przechowywane w pojemnikach, które zawierają ten związek chemiczny w swoim składzie.

Toksyczny bisfenol-A, który może zaburzyć naszą gospodarkę hormonalną, podnieść ciśnienie tętnicze, znajduje się w większości jednorazowych plastikowych kubków do kawy. Zbyt duża dawka bisfenolu A powoduje zaburzenia pracy układu hormonalnego, może też prowadzić do otyłości. Związek ten może poważnie zaburzać pracę i rozwój układu nerwowego oraz wpływać na komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny w trzustce. Przede wszystkim jednak ten związek chemiczny jest silnie rakotwórczy dla ludzi.

Często nieświadomie narażamy dzieci na zagrożenie ich zdrowia. Podczas zabawy podajemy im posiłki na plastikowych kompletach naczyń dla lalek. Natomiast nie jest to plastik przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jedzenie z zabawkowych plastikowych talerzyków jest szkodliwe.

 

Tony plastiku, które zużywamy, nie są zagrożeniem tylko dla środowiska, ale też dla naszego zdrowia.



Wobec tego, co dalej?